Xrafting.hu

  

Útvonal Szlovénián keresztül

Távolság: 600 km

Költségek:

magyarországi autópálya matrica: D1 kategória, heti 2975 Ft
szlovéniai autópálya matrica: heti 15 €

Utazási idő: 6 óra 30 perc

Útvonal főbb érintési pontjai:

M7 autópálya Balaton felé-> 232. számú kijárat Tornyiszentmiklós felé-> Pince határátkelő→ Maribor-> Ljubljana-> Ljubljana elkerülő Villach felé-> Jesenice-> Jesenice zahod kijárat-> Kranjska Gora-> Podkoren felé Tarvisioba-> Tarvisionál Cave di Predil felé-> Predel határátkelő-> Log pod Mangartomon keresztül Bovecbe.


Budapestet elhagyva az M1/M7 autópálya budaörsi kivezető szakaszán haladva az M7 autópálya balra ívelő sávjában kezdjük utunkat a Balaton irányába. Ezen az úton haladva körülbelül 220 kilométert megtéve a horvát határ előtt pár száz méterrel a 232. kijáratnál elhagyjuk az autópályát és utunkat az M70/E653 jelű úton folytatjuk Murarátka és Tornyiszentmiklós irányába. A kétszer egysávos váltakozó irányú forgalmú úton mindössze 20 kilométert autózunk, azonban veszélyes útszakasz minősítése miatt a megengedett 90 kilométer per órás sebességhatárt sűrű rendszerességgel korlátozzák lassító szakaszok és emellett a megnövekedett kamionforgalom gyakorisága miatt jelentős hatósági jelenlét fedezhető fel! Az országot Pince nevű határátkelőnél hagyjuk el, és ha eddig nem tettük, Szlovéniába lépve az első benzinkútnál megvásárolhatjuk a Szlovéniai autópálya matricát. A mindennapos ellenőrzés miatt nem érdemes erről elfeledkezni. utazas1 Utunk következő szakaszán Maribor felé vesszük az irányt az A5/E653 jelű úton. Az út kétsávos pálya leállósáv nélkül, minek hiányából adódóan 80 kilométer per órás szakaszokat 1-2 kilométer hosszú 90 kilométer per órás megengedett sebességhatárok követnek. A határtól Maribor körülbelül 80 kilométer távolságra van. Mariborhoz közeledve a táblákat követve Zagreb (HR)-Ljubljana-Celje felé vesszük az irányt az A1/E57 jelű autópályán. utazas2Körülbelül 120 kilométer megtétele után rá kell térnünk a Ljubljanát elkerülő körgyűrűre. Az elkerülő szakaszt a kék színű Beljak/Villach (A) – Kranj táblát követve érjük el.
Az elkerülő szakaszon szintén kék tábla figyelmeztet utunk következő követendő irányára. Körülbelül 5 kilométer megtétele után kék tábla jelzi Villach (A) irányát, amelyet kötelezően követnünk kell. Egy éles letérő után a táblák színe zöldre vált azonban továbbra is a Beljak/Villach (A) irányt kell követnünk. Néhány kilométer megtétele után ugyanezek a táblák már az 59 kilométerre fekvő Jesenice várost is jelezni fogják. utazas3Az autópályát Jesenice város mellett a benzinkút után 100 méterre lévő Jesenice zahod kijáratnál a hagyjuk el. A kijárat egy T alakú kereszteződéshez vezet, ahol balra a 201 jelű útra fordulva Kranjska Gora felé vesszük az irányt. Az autóúton 20 kilométer után érünk Kranjska Gorába. Itt figyelni kell arra, hogy a táblák a célunknak kitűzött Bovec várost már jelzik ugyan, azonban azokat követve rövid időn belül a 206 jelű hegyi úton a Vršič hágón találjuk magunkat Trenta irányába haladva. Az út a hágón át éles és meredek kanyarokkal tarkítva vezet a végcélunkhoz, amelyet hegyi utakhoz nem szokott utasainknak nem ajánlunk. Kranjska Goránál tehát egyenesen tovább haladva (nem letérve az útról) Podkoren irányába haladunk tovább. Az út a Szlovén-Olasz határhoz vezet, amelyen átlépve és az útról nem letérve Fusine In Valromana településen keresztül Tarvisioba jutunk. A városhoz érve komoly figyelmet igényel a helyes irány követése. Tarvisioból Cave del Predil felé kell tovább haladnunk, azonban ennek iránymutató táblái nehezen észrevehetők. A megoldást az jelenti, hogy Tarvisio előtt egy alagúton haladunk át, amely egy kanyar után egy, az út menetirány szerinti jobb oldalán fekvő rendőrséghez vezet. A rendőrség mellett elhaladva egy S kanyarra emlékeztető szűkebb forduló után közvetlenül egy éles kanyart vesz az út és lehetőség nyílik a kanyar közepén szembe áthaladni egy másik útra. utazas4Ha jobban megnézzük a szembe lévő út jobb oldalán fellelhető a Szlovénia irányára utaló tábla és a határátkelőt jelző Predil feliratú tábla is. Az utunk tehát a kanyar közepén az új útra való átsorolással folytatódik Cave di Predil felé. Körülbelül 150 méterre a kereszteződéstől egy visszafordító kanyar után ismét T alakú kereszteződéshez érünk. Itt megint a balra kanyarodás a helyes megoldás. Innen az út Bovecba vezet feltéve, hogy nem térünk le róla. Olaszországot Predel határátkelőnél hagyjuk el, majd Szlovénia területén áthaladunk Strmec és Log pod Mangartom településeken mielőtt a Boveci völgybe érnénk.


Nagyobb térképre váltás

Fabrikett.eu | Overnite.hu

Copyright © 2013. All Rights Reserved.